Normale tekstgrootteGrotere tekstgrootteGrootste tekstgrootte
 
   
  ActueelGebouwZiekenhuisToekomstFoto'sDownloadsMedewerkersAllerleiLinks  
   
 


Klokkenberg : Daar zit muziek in!
 
De allereerste muzikale klanken kwamen natuurlijk van de kapelklok. Zoals zoveel andere kerkklokken is ook de klokkenberg-klok gestemd in C. In de nadagen van de Klokkenberg luidde een medewerker drie maanden lang elke dag om 5 voor twaalf de klok. Tijdens zijn vakantiedagen was er altijd een vervanger. De collega's hielden er al helemaal rekening mee. "Hee jongens, hoogste tijd voor de lunch."

Muziek maken is een vrolijke bezigheid. Net zoals voor heel veel mensen het werken op
De Klokkenberg. Op een enkeling na gingen de medewerkers elke dag weer fluitend naar hun werkplek aan de Galderseweg.

Kerst Langspeelplaat.
In de zeventiger jaren ontvingen de medewerkers bij hun salarisstrook in december als kerstcadeau een VVV-bon ter waarde van F 15,-. Het werd een beetje een gewoonte en wat doe je met zo'n bon? Je vergeet hem, geeft hem door aan een jarige of koopt uiteindelijk iets dat niet echt op je verlanglijstje stond. In 1982 wordt de sleur doorbroken. De directie keurt in juni het idee accoord om voor de waarde van de bon in eigen beheer een feestelijke langspeelplaat, met door eigen medewerkers uitgevoerde muziek, als kerstpresentje te geven. Het was de bedoeling om een en ander in 1983 uit te voeren, maar de directie zei : "Goed idee, komende kerst een ander cadeau!" Er zijn nog geen muzikanten en geen repertoire. Als dat maar geen haastklus wordt. Er is al wel een titel voor de LP: "Clocktails". Een samenvoeging van de Klokkenberg en cocktail. Een kleurige mix van medewerkers uit alle diensten van de organisatie. Een aantal muzikanten wil direct aan de slag, een enkeling heeft wat bedenktijd nodig. Er wordt thuis flink gerepeteerd en in september begint de band bij Studio Ton Masseurs ( bekend van de hit Somewhere Between met zijn countryband The Tumbleweeds ) in Waalwijk te lopen. Valt zeker niet mee als je geen studio-ervaring hebt. Gelukkig zijn er een paar zeer goede muzikanten in de gelederen en na toch veel zwoegen en nog maar een keer spelen, kan de technicus beginnen aan de eind-mix.

Het ontwerp van de hoes wordt pas in tweede instantie door de directie goedgekeurd. De wekker die op 5 voor 12 staat ( het is wel bijna oud-en nieuwjaar, en niet een aankomende sluiting van de Klokkenberg?!) wordt vervangen door feestelijke champagnekurken. Het oorstespronkelijke ontwerp zal in het CD-boekje ( 2000 ) toch nog in beeld komen.
De ontvangst bij de medewerkers is wel positief. Zeker zal de LP toch wel ťťn keer op de pick-up hebben gedraaid?

Clocktails
Na het LP-project zijn een paar muzikanten als Klokkenberg-orkest doorgegaan. De apparatuur werd beschikbaar gesteld door de directie en via optredens op barbecues van de SHBK en de ziekenhuis-zeskamp-wedstrijden, recepties en avonden van de personeelsvereniging SOS, werd de schuld weer netjes door het kwartet afbetaald. Elke week werd er in de kapel flink gerepeteerd.

Revaliderende patiŽnten wisten ervan en kwamen in de kapel luisteren naar de vorderingen van Klokkenbergband. Zo werkten de "Clocktails" ook een beetje mee aan het herstel van de cliŽnten.


Op verzoek van de jubilaris speelde Clocktails wat rustiger muziek tijdens een receptie. Soms ging het er, na het officiele gedeelte, wat forser aan toe als One Night of Shake Rattle and Roll van Elvis Presley werden uitgevoerd. Een groot compliment kwam als klacht. "Kan die radio in het restaurant niet wat zachter?!"
Clocktails speelde ook buiten de Klokkenberg. Er waren goede contacten met collega-instellingen in de regio. Ook op campings en voor buurtverenigingen werd opgetreden, waarbij men zich afvroeg hoe bijzonder "Het leven is goed in het Brabantse land" kon klinken als de solo's met een Klokkenberg-gitaar werden vertolkt.
Kwistig met Muziek
Slagwerker Cees Faes was in april 1983 kandidaat in NCRV's populaire televisieprogramma "Kwistig met Muziek". Al tijdens de voorspeelavond in Hilversum toonde hij zich een goed kandidaat. Nooit liet hij zich na die avond van de zenuwen de stokken ontvallen. Gelukkig stonden de krachttermen niet op de band en kwam er een officiele uitnodiging om in de Lievekamp in Oss te strijden om de hoogste eer. Naast Eddy Becker traden ook de Blue Diamonds op. Samen met Clocktails speelde Cees een originele solo in "Sweet Georgia Brown". Jurylid Eddy Christiani promoveerde hem zelfs tot Keurslager. Jammer voor Cees en de volle touringcar met fans, viel hij niet in de prijzen. Wel heeft heel Nederland de Klokkenberg-band gezien en hebben de vele nagenietende Klokkenbergers een geweldige dag met elkaar meegemaakt.

Razzle Dazzle
Op de afdeling Intensive Care van het Thoraxcentrum werkte een aantal verpleegkundigen die een behoorlijk potje muziek konden maken. Piano. Trombone. Banjo. Dan heb je al een half dixyland-orkest. Aangevuld met de drummer van de technische dienst en een vriend van buiten kan er gespeeld worden. Razzle Dazzle is geboren. In zaal cafť Riche in Breda wordt er wekelijks gerepeteerd en iedereen kan de band boeken. Het is een feest om naar hun muziek te luisteren en om lekker met lijf en leden op te swingen. De band heeft in de periode 1983-1993 vooral als vriendenclub ook erg veel plezier aan het muzikale avontuur beleefd.Kerkbank-gitaar
Sommige souveniers zijn wel heel bijzonder. Nooit eerder werd de body van een electrische gitaar uit een kerkbank gezaagd. Technicus (- en duizend-poot ) Emile de Jonker heeft wel een heel speciale herinnering aan de Klokkenberg. Met veel gevoel voor nostalgie redde hij, met toestemming van het hoofd der dienst, een verzaagde kerkbank uit de container aan de Galderseweg. Er wordt de weken daarna ijverig gezaagd, geschuurd en gepolitoerd. Dan pas is de body van de gitaar klaar voor verdere afbouw. In de gitaar is zeker het nodige aan electronica ingebouwd. De echte liefhebber hoort veel meer dan alleen door voortrazende electronen geproduceerde geluidsgolven. Het is de weerklank van het eikenhout van een bidstoel uit de kapel die het geluid van de gitaar en speciale dimensie geeft.Afscheid
Eind 2000 is het definitief met De Klokkenberg gedaan. De klinieken worden ondergebracht bij collega-instellingen in Breda. Wat doe je dan? De organisatie geeft een afscheidsfeest en het personeelsfonds laat in samenwerking met de personeelsvereniging SOS ( sport, ontspanning, spel ) de speciale CD "Voor Vrienden, geen einde zonder nieuw begin" opnemen. De pretband Huysluy wordt gevraagd, en aangevuld met een aantal Klokkenbergers wordt een goed repertoire gezocht. Voor de gelegenheid wordt een unieke Klokkenbergmars gecomponeerd, waarvan de regionale muziekcorpsen de partituur krijgen toegestuurd. Zo kan het gebeuren dat tot Belgie de Klokkenbergmars "live" kan worden beluisterd.
 
 
 

 

 
   
Home Contact